Coleslaw opskrifter

Printer venlig version
Coleslaw opskrifter

Denne hjemmeside er dedikeret til opskrifter på coleslaw  – hverken mere eller mindre! Coleslaw er en salat bestående primært af små strimler rå hvidkål, selvom den ofte også omfatter revet gulerod, hakket løg og andre grøntsager.

Der findes mange variationer af grundopskriften og disse omfatter tilsætning af andre ingredienser såsom rødkål i strimler, ananas og æble, men fælles for dem alle er at den er blandet med en dressing, der traditionelt er baseret på olie og eddike. I de fleste moderne coleslaws har man dog valgt at udskifte olien med mayonnaise, hvilket også vil være tendensen i opskrifterne her på siden.

Historien om coleslaw

Udtrykket opstod tilbage i 1794 som en delvis oversættelse fra det hollandske ord koolsla, som kort og godt betyder ”kålsalat”. Dette blev lidt misvisende oversat til ”cold slaw” i England, hvor denne staveform var almindelig igennem det meste af 1800-tallet.

Betegnelsen coleslaw, som vi anvender i dag, kan dateres tilbage til slutningen af 1800-tallet, hvor det blev anvendt i de amerikanske sydstater. Cole stammer fra det latinske ord colis, der betyder ”kål”. Ind imellem vil man dog også opleve at især sydstatsamerikanere slet og ret kalder salaten for slaw, hvilket vel siger lidt om, hvor populær og almindelig den er på disse kanter.

Sådan serveres coleslaw

Generelt bør coleslaw serveres afkølet. Dette betyder at den helst skal laves mindst en time før servering, så man kan nå at køle den ned, ligesom dressingen kan blive fuldt optaget i kålen. Salaten kan med andre ord sagtens forberedes i god tid.

Coleslaw serveres traditionelt sammen med grillretter, fish & chips og andre stegeretter. I den sydlige del af USA spises den som fyld i sandwiches, hamburgers og sågar hotdogs sammen med chili og varm sennep.

Gå til vores opskrifter på coleslaw